Ørsteds russiske gaseventyr fordriver sibiriske rensdyrhyrder

I mindst 800 år har det russiske nomadefolk nenetterne drevet rener på Yamal-halvøen i Sibirien. Nenetterne følger rensdyrene af de samme spor som deres forfædre før dem. Om sommeren mod nord, om vinteren mod syd, en rundtur på 1300 kilometer.

Men i 2006 skete der noget.

Gasrør og beton bredte sig pludselig ud over tundraen. En 600 kilometer lang jernbane skar sig igennem området. Aflukkede gasudvindingsområder poppede op som svampe på en fugtig septemberdag.

På Danwatch kunne vi afsløre, hvordan danske Ørsted er storimportør af russisk gas fra statsejede russiske Gazprom – hvoraf en stor del kommer fra Yamal-halvøen – og dermed bliver Ørsted medansvarlige for, de menneskerettighedsovertrædelser Gazprom står bag.

Læs hele artiklen her.