Kontroversielt militær tjener penge på dansk tøj-produktion i Myanmar

Listen over ting, som Myanmars militær bliver beskyldt for at have udsat det muslimske mindretal, rohingyaerne, for, er lang og ubehagelig.

Alt fra menneskerettighedsorganisationer som Human Rights Watch og Læger uden Grænser til FN’s generalsekretær beskylder militæret, der kaldes Tatmadaw, for krigsforbrydelser og etnisk udrensning. Men selvom organisationerne og FN beder det internationale samfund om at handle, fortsætter Tatmadaw deres offensiver, og så sent som i juni måned måtte op mod 10.000 rohingyaer flygte fra deres hjem, da militæret slog til igen.

Midt i det hele står den danske modegigant Bestseller fra Brande, der står bag mærker som Only, Jack&Jones og Designers Remix. For koncernen har fået produceret tøj i industriområder, som militæret tjener penge på. Og det gør Bestseller stadig, selvom en FN-mission i 2019 konkluderede, at alle udenlandske virksomheder, hvis aktiviteter har bånd til Tatmadaw, risikerer at være med til at påvirke menneskerettighederne negativt eller overtræde internationale love, da de er med til at støtte Tatmadaws aktiviteter økonomisk. Ja, faktisk opfordrede FN-missionen til, at man skærer alle bånd til militæret.

Læs hele historien, som jeg skrev for Danwatch, her.